Hem      Carina Alfvén      Familjejuridik      Föreläsningar/Kurser      Årets hästbok      Referenser      Tvist/Ombud      Kontakt
 
 
Jurist Carina Alfvén
 
 
Familjejuridik
A
Ni köper en gård eller en villa, du betalar insatsen eftersom du har lite mer pengar än din vän och ni flyttar in tillsammans och lever lyckliga i ett par år. Din partner vill sedan flytta och kräver nu hälften av bostadens värde! Detta kan förhindras av att ni har ett samboavtal om vem som äger vad och att du äger gården i sin helhet.
Enligt sambolagen har sambon rätt till hälften av den gemensam bostaden och det som inköpts gemensamt till bostaden. Dock ej bil, sommarhus, häst eller aktier mm.

Skriv alltid ett samboavtal när ni flyttar ihop - så blir man inte oense efteråt.
Också bra för arvingar eller om någon av er avlider. Man ärver inte varandra som sambor.

B
Du och din partner har barn på var sitt håll - sk särkullbarn - och skall nu flytta ihop och gifta er! Ni köper gård, bil och två hästar tillsammans och sommarstugan du ärvde av din mor behåller ni. Ni lever lyckliga i fem år, då dör plötsligt din make hastigt.

Man ärver inte varandra som gifta med särkullbarn! All egendom delas i två delar - hälften får den efterlevande maken och hälften får den avlidnes barn - om inget är skrivet. Din makes barn har i fallet ovan rätt till hälften av ALL er egendom, även sommarstugan du ärvde av din mor eftersom ni inte skrev något äktenskapsförord när ni gifte er. Skriv ett äktenskapsförord eller testamente enskild egendom mm när ni gifter er för att förhindra att egendom hamnar fel när något händer.

Även era företag bör vara enskild egendom.

Ring mig, Carina Alfvén (kostnadsfri rådgivning) så kan vi talas vid per telefon och sedan träffas och skriva Ert personliga avtal, äktenskapsförord, testamente eller om något skall vara enskild egendom.

Jag finns i Halland och Sjuhäradsbygden och över hela landet.
Jag jobbar i hela Sverige för att hjälpa dig inom familjejuridik, hästjuridik eller med ditt företagande. Tänk på att ingen fråga är för dum.
 
 
 
Ditt första rådgivningssamtal är alltid utan kostnad
Kontakta mig på telefon 0346-890 00 eller 0706-933 944
eller mejla mig på info@carinaalfven.se - alltid med ett svar inom 24 timmar
 
 
CAHS
Carina Alfvén
Telefon 0346-890 00
Mobil 0706-933 944
Innehar F-skattsedel
info@carinaalfven.se